Data, een basisgrondstof voor energie

Het zijn elektronen en gasmoleculen die de TV doen spelen, de oven opwarmen en de centrale verwarming doen branden. Essent.be levert die elektronen en gasmoleculen, die maken dat we kunnen genieten van energie. Maar er is meer nodig dan dat om energie te leveren. Ook data is een basisgrondstof voor ons, als energieleverancier. Data is immers nodig om de energieproductie af te stemmen op het (verwachte) energieverbruik, wat zorgt voor minder verspilling en een lagere factuur.

Iedereen producent
Iedereen producentDe energiesector ondergaat vele veranderingen. Zo werd u ook actief op de energiemarkt en begon u zelf energie op te wekken via bijvoorbeeld een zonneboiler of -panelen.

Het ene moment zet u energie op het net, terwijl u op het andere moment van datzelfde net energie afneemt. En dat is goed voor uw energiefactuur. Voor ons, als energieleverancier, betekent dit echter een ingewikkelde evenwichtsoefening om vraag en aanbod in balans te houden. Niemand zit te wachten op het moment dat het licht uitgaat en u begrijpt dat ook overproductie geen optie is.

Bij essent.be proberen we de energieproductie zo goed mogelijk af te stemmen op het (verwachte) energieverbruik. Dit doen we door zoveel mogelijk data te verzamelen en die met elkaar te linken: verbruiks- en productiegegevens, weersvoorspellingen, enz. Bij voorkeur real time. Zowel voor de interne efficiëntie als voor de effectiviteit van onze dienstverlening, kunnen we niet meer zonder. Meer nog: het belang van data, het zwarte goud van de 21e eeuw, zal alleen maar toenemen. Big Data kan het menselijke gedrag en de wereld voorspelbaarder en dus efficiënter maken.

Meer en meer data
In de toekomst zal er ook heel wat meer data gegenereerd worden. IBM schat dat er tegen 2020 zo’n 43 triljoen gigabytes aan data zal bestaan, dat is 300 keer meer dan in 2005. Er komen dan ook veel meer toestellen op de markt die data produceren. Denk bijvoorbeeld maar aan de slimme meter, die stilaan zijn weg vindt binnen de Belgische huishoudens. Europese richtlijnen raden zelfs aan om slimme meetsystemen te verplichten in alle lidstaten.

Meer en meer dataEen slimme meter is interessant, want hij toont waar en wanneer de meeste energie verbruikt wordt. Op die manier is het gemakkelijker om te bezuinigen. Ten minste: als er wordt gehandeld naar wat de data zeggen.

In Groot-Brittannië bespaart één derde van de huishoudens met slimme meter tot £75 (ca. €94) per jaar.

Energie besparen is noodzaak
Energie besparen is niet alleen goed voor uw portefeuille en het milieu, het wordt ook stilaan een noodzaak om het electriciteitsnet in evenwicht te houden. Hoogspanningsnetbeheerder Elia waarschuwde al voor mogelijke stroomtekorten. De strategische reserve die het aanlegde zou mogelijk onvoldoende zijn om de komende winters een constante stroom van energie te garanderen. Het alternatief: het verbruiksniveau van grootverbruikers laten dalen of hen zelfs afsluiten op piekmomenten. Volgens Elia zouden ook gezinnen een bijdrage moeten leveren door hun verbruik meer af te stemmen op pieken en dalen  in het aanbod en dus ook de energieprijs.

In een ideale wereld geven we misschien wel aan wanneer we willen dat onze wasmachine klaar is met draaien en slaat die dan aan op het tijdstip dat het aanbod van elektriciteit het grootst is, en de prijs (dus) het laagst. Data verzamelen en interpreteren is bij dit alles essentieel.

Data omzetten in acties
Het energiebedrijf van de toekomst zal het verschil maken door intelligent om te gaan met data. Niet alleen door de data te analyseren, maar door deze om te zetten in acties en diensten voor zijn klanten.

Een recent voorbeeld van hoe dit kan is Nest, de slimme thermostaat die in elk huis eenvoudig geïnstalleerd kan worden. Nest analyseert uw manuele temperatuurwijzigingen en leert zichzelf vervolgens aan wanneer u welke temperatuur wenst. Na een tijdje wijzigt hij volledig autonoom de temperatuur, zodat het nooit te warm of te koud is in huis. Sinds Google Nest overkocht, zitten ook andere slimme energie start-ups, zoals Tado, Changers en het Belgische Smappee in de lift.

Data omzetten in acties

“Het leuke aan big data is dat ze het mogelijk maken voor bedrijven om begrip te verwerven over omgevingsfactoren die ze niet kunnen controleren en daarop in te spelen.” – The Guardian

Ook bij essent.be, en bij uitbreiding de hele RWE groep, is data een speerpunt in de innovatieprojecten. Er zijn al initiatieven zoals AppsforEnergy en de VerbruiksManager. Daarnaast zitten er nog heel wat interessante ideeën in de ontwikkelingsfase. Zo experimenteert essent.be momenteel om, op basis van verzamelde data, zijn services te personaliseren op maat van elke individuele klant. Enkele klanten ontvingen recent bijvoorbeeld een gepersonaliseerde video met uitleg bij hun energiefactuur.

Als we ook in de toekomst comfortabel en onbezorgd van energie willen genieten, zal data dus even belangrijk zijn als elektronen en gasmoleculen.

Frank Brichau
Frank Brichau is elektrotechnisch burgerlijk ingenieur en doctor in de toegepaste ingenieurswetenschappen. Hij startte zijn carrière in 1993 bij Shell Belgium, maar in mei 2011 maakte hij de overstap naar essent.be, waar hij CEO werd. Sinds 1 januari 2017 is Frank Chief Commercial Officer (CCO) Essent voor België en Nederland en Country Chair innogy voor België.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *