De elektriciteitsprijs daalt, maar toch betaalt u meer. Zo kan het toch niet verder?

Vandaag lezen consumenten dat Eandis de vennootschapsbelasting, die het sinds 1 januari 2015 moet betalen, wil doorrekenen aan de consument.

Nu de regering-Michel de vrijstelling van vennootschapsbelasting voor intercommunales heeft opgeheven, moet Eandis naar schatting 104,6 miljoen euro belasting betalen. De belasting zal in de nettarieven, en dus de energiefactuur, verrekend worden. ‘Wettelijk gezien kunnen wij niet anders,’ zegt Eandis.

Het is een vreemde evolutie. Energieleveranciers hebben de laatste jaren de prijs van elektriciteit net doen dalen. Op acht jaar tijd is in België de elektriciteitsprijs met 25% gedaald, van 66 naar 48 Euro per MWh. Energiewaakhond CREG heeft aangetoond dat elektriciteit zelf steeds goedkoper wordt in vergelijking met onze buurlanden, maar toch betalen we met zijn allen een duurdere factuur op het einde van de maand.

Hoe kan dat? Door netwerkkosten en allerhande belastingen – die uiteindelijk doorsijpelen tot op de factuur van de eindgebruiker. Vandaag al slaat slechts 30% van het factuurbedrag op de kost voor elektriciteit. De overige 70% is voor netwerkkosten en belastingen.

Los van wie daar verantwoordelijk voor is, vind ik dat we met zijn allen de vraag moeten stellen of wij een betaalbare energiefactuur willen of niet. Zo ja, laat ons dan niet blijven roepen dat het de schuld van de andere is. Iedereen heeft een verantwoordelijkheid op te nemen om de energiefactuur betaalbaar te houden.

Als bedrijf vinden wij het cruciaal dat energie betaalbaar is. Energie is de kern van onze maatschappij. En een verschil van 100 euro per jaar op de factuur is voor vele consumenten vandaag geen peulschil voor iets wat zo cruciaal is als energie.

De evoluties van de laatste jaren tonen dat we dat bedrag onder de streep alleen maar laag kunnen houden als iedereen in dezelfde richting evolueert: overheid, netbeheerders en energieleveranciers. Als we ons engageren om energie betaalbaar te houden, laat ons dan ook met alle betrokkenen samenwerken.

De klant heeft geen boodschap aan wie er verantwoordelijk is voor wat. De consument ligt niet wakker van de wegen langs waar de verschillende heffingen komen. Het enige wat hem interesseert is hoeveel hij uiteindelijk elke maand betaalt voor energie.

In plaats van watervalletjes te laten stromen, van de regering, naar de netbeheerders en via de energieleveranciers tot bij de klant, die uiteindelijk de factuur moet betalen, moeten we allemaal samen aan tafel om concrete oplossingen te zoeken voor die steeds hoger wordende energiefactuur. Dat is onze plicht tegenover die consument.

Frank Brichau
Frank Brichau is elektrotechnisch burgerlijk ingenieur en doctor in de toegepaste ingenieurswetenschappen. Hij startte zijn carrière in 1993 bij Shell Belgium, maar in mei 2011 maakte hij de overstap naar essent.be, waar hij CEO werd. Sinds 1 januari 2017 is Frank Chief Commercial Officer (CCO) Essent voor België en Nederland en Country Chair innogy voor België.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *