Over de (on)zekerheden van onze bevoorradingszekerheid.

De energievoorziening van ons land haalt weer voor even de voorpagina’s. Deze keer niet omwille van de stijgende kosten voor groenestroomcertificaten, in moeilijkheden verkerende groene producenten of omstreden vergunningen voor windmolens of hoogspanningslijnen. Neen, het opnieuw stilleggen van reactoren in Doel en Tihange verlegt de focus nu op een ander stukje van de energiepuzzel: de nucleaire afhankelijkheid van ons land om de energievoorziening 24/7 te garanderen, ook als de zon niet schijnt en de wind niet waait.

Laat het duidelijk zijn: heel ons land, alle consumenten, alle leveranciers – van de meest traditionele tot de meest groene -, iedereen surft mee op de ruime beschikbaarheid van nucleaire capaciteit. Slogans en claims rond 100% bevoorrading door zonnepanelen en windmolens of de aankoop van binnen- of buitenlandse groenestroomcertificaten om op het einde van het jaar de groene rekening te laten kloppen, veranderen daar niets aan: onze basisbevoorrading bestaat vandaag nog steeds voor meer dan 38% uit nucleaire energie (http://www.elia.be/nl/grid-data/productie/productiepark).

Het lijkt wel alsof we ons daarvoor schamen. Terwijl we net openlijk het gesprek zouden moeten voeren. Hoe gaan we de bevoorrading van ons land in de toekomst verzekeren? Hoe gaan we de transitie naar een meer duurzaam productiepark maken? Hoe gaan we om met de volatiliteit van duurzame energiebronnen zoals wind en zon? Hoe gaan we om met de talloze gascentrales die staan te wachten op een gunstig moment om stroom te leveren?

Ik zou de sector willen oproepen tot meer ‘parler vrai’. Want op het einde van de rit is niemand gebaat bij halve waarheden of hele verdraaiingen.

Laat ons daarom stoppen met statements die claimen dat 100% groene productie, 24/7 op dit moment mogelijk is in België. Geen enkele leverancier kan vandaag aan zijn klanten garanderen dat hij 24/7 groene stroom levert. Laat ons stoppen met de indruk te wekken dat een bepaalde leverancier zijn klanten volledig kan beschermen tegen black-outs. Als het licht in een bepaalde regio uitgaat, dan is dat voor iedere normale gebruiker in die regio, of hij nu beleverd wordt door leverancier A, B of C. Laat ons als sector liever onze energie en expertise gebruiken om aan te geven hoe ieder van ons zijn verantwoordelijkheid opneemt om bij te dragen aan de 24/7 bevoorradingszekerheid van België, duurzaam en betaalbaar. Vandaag en in de toekomst.

Over die toekomst moeten we het hebben. Dat die toekomst duurzamer moet zijn, trekt niemand in twijfel. En dat er nog veel werk aan de winkel is evenmin. Maar nu praat men vooral over de achterstand die we hebben of hoe duurzaam dat plaatje er uiteindelijk moet uitzien. Veel minder visie wordt er getoond over de weg daar naartoe. Daarom is het goed dat het debat rond onze energievoorziening deze keer, naast duurzaamheid, ook focust op beschikbaarheid en betrouwbaarheid. Als RWE/Essent pleiten wij al geruime tijd om het energievraagstuk dat speelt in Belgie en Europa, in de volle breedte en grens- en legislatuuroverschrijdend aan te pakken met alle relevante partijen rond de tafel. En dit op een manier die continu de balans opzoekt tussen én duurzaamheid én betaalbaarheid én betrouwbaarheid. De op til zijnde regerinsvorming is het uitgelezen moment om dit op te pakken.

Begrijp me niet verkeerd, RWE/Essent beweert niet de totale oplossing te kennen voor de complexe energierevolutie die aan de gang is. Maar we willen wel graag meezoeken naar oplossingen om de transitie naar meer duurzame, betaalbare en beschikbare energie vlekkeloos te laten verlopen. Onze denkpiste om de Maasbracht Centrale, die 3 kilometer van de Belgische grens ligt, aan te bieden om zo dure nieuwbouw in Belgie te vermijden, past hierin. Evenals ons aanbod om vanuit onze eigen ervaringen met het Energie-akkoord in Nederland of de Energiewende in Duitsland bij te dragen aan een realistische lange termijnplan voor ons land en Europa.

Laat ons de energiepuzzel dus samen in zijn totaliteit leggen en niet iedere keer op een ander stukje focussen. Want een ding weten we dan zeker: dat in isolatie aangepast stukje zal niet meer in de volledige puzzel passen. Energie is cruciaal, het maakt deel uit van de kern van onze maatschappij, en daarmee speel je niet.

Frank Brichau
Frank Brichau is elektrotechnisch burgerlijk ingenieur en doctor in de toegepaste ingenieurswetenschappen. Hij startte zijn carrière in 1993 bij Shell Belgium, maar in mei 2011 maakte hij de overstap naar essent.be, waar hij CEO werd. Sinds 1 januari 2017 is Frank Chief Commercial Officer (CCO) Essent voor België en Nederland en Country Chair innogy voor België.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *