Een vooruitblik op het Vlaamse energielandschap in 2019

Staan er voor jou grootse veranderingen voor de deur in het nieuwe jaar? Voor het Vlaamse energielandschap alvast wel! Naar jaarlijkse gewoonte worden er een aantal maatregelen doorgevoerd en maken nieuwe trends hun opwachting. Dit is wat je kan verwachten én wat je zelf kan veranderen wat betreft energie in 2019.

Daling distributienettarieven in Vlaanderen

Laten we beginnen met het beste nieuws; voor het tweede jaar op rij dalen de distrubutienettarieven voor gezinnen! In 2019 betalen zij gemiddeld 46 euro minder aan distributienettarieven voor elektriciteit en 25 voor aardgas. Voor klanten met zonnepanelen daalt het prosumententarief met zo’n 8%. Een KMO betaalt het komende jaar om en bij 586 euro minder aan distributienettarieven voor elektriciteit en 83 euro voor aardgas.

 

Vereenvoudiging van de energiefactuur

Een tweede positief punt is de vereenvoudiging van de energiefactuur. Ongeacht de leverancier, worden op elke factuur dezelfde rubrieken gebruikt, zodat de consument de belangrijkste gegevens zoals verbruik en kostprijs snel kan terugvinden. Daarnaast zal de consument meer details over zijn energie kunnen terugvinden op de achterzijde van zijn factuur.

 

Nieuwe namen

Je hebt het ongetwijfeld al vernomen in het nieuws; Lydia Peeters (Open Vld) vervangt vanaf januari partijgenoot Bart Tommelein als minister voor Energie in Vlaanderen. Peeters hangt daarvoor haar burgemeesterssjerp van Dilsen-Stokkem aan de haak, terwijl Tommelein net aantreedt als kersverse burgemeester van Oostende. De Limburgse politica zal haar rol als minister voor Energie tot de regionale verkiezingen in mei vervullen.

 

Ook Fluvius is een nieuwe naam in het energielandschap. Eandis en Infrax smolten immers samen tot dit overkoepelende netbedrijf. In de loop van 2019 zullen ook voor de klant de oude namen verdwijnen.

 

Klant heeft zelf controle

Meer dan ooit zal je in 2019 zelf aan het stuur zitten wat energiebeheer betreft. Dé energietrend van het jaar wordt immers de slimme thermostaat, tado° bijvoorbeeld.

Met een slimme thermostaat verwarm je nooit een leeg huis. Gebaseerd op de locatie van de bewoners helpt tado° tot 31% besparen op je verwarmingskosten als er niemand is en verwarmt alvast je huis, voordat iemand thuis komt.

Ten slotte zullen in 2019 de eerste digitale meters voor elektriciteit en gas worden geplaatst. Mensen met zonnepanelen zullen misschien iets langer moeten wachten.

 

Communicatie