Nest: een slimme oplossing

Over drie dagen kunnen onze klanten de slimme thermostaat “Nest” bestellen via Essent België. Ik zie alvast een grote toekomst voor zulke slimme oplossingen voor de consument…

In een panelgesprek met experts uit de energiewereld stipte professor Arthur van Benthem van de Wharton-universiteit onlangs een merkwaardige paradox aan. Namelijk: consumenten hebben weinig zin om nieuwe, energiebesparende technologieën te gebruiken, terwijl ze wéten dat die geld en energie uitsparen.

Van Benthem had twee verklaringen voor die eigenaardigheid: uit marktonderzoek blijkt eerst en vooral dat mensen het lastig vinden om alle informatie te verzamelen die ze nodig hebben om hun energieverbruik te doen dalen. Ten tweede vinden consumenten energie-efficiënte toestellen moeilijk in gebruik.

We weten dus perfect wat we moeten doen om ons verbruik te verminderen, maar we doen het niet. Dat werd recent ook bevestigd door Vlaams onderzoeksproject Linear.

Hoe los je dat op? Door besparen gebruiksvriendelijker te maken dan niet besparen.

Je huis weet dat je ontwaakt voor jij het weet

Dat is de essentie van de zelflerende thermostaat Nest, één van eerste en interessantste initiatieven om design en gebruiksgemak te koppelen aan big data. We zijn bij Essent België dan ook heel blij dat we onlangs met Nest een overeenkomst hebben gesloten om de thermostaat op de Belgische markt te verkopen.

Nest, dat begin 2014 door Google werd opgekocht, heeft slim ingezien dat je consumenten een heel stuk puzzelwerk kan besparen door de technologie het werk te laten doen, discreet op de achtergrond.

Een thermostaat van Nest heeft maar één draaiknop – warmer of kouder. Voor de rest verzamelt Nest informatie over hoe je leeft, en past je verbruik automatisch aan. Hoe lang duurt het om je huis op te warmen? Dat hoef je niet zelf uit te vissen – dat kan je thermostaat zelf wel meten. Ga je het huis uit en je vergeet de verwarming af te zetten? Nest merkt dat er niemand in huis is, en schakelt de verwarming uit.

Het bedrijf achter Nest, Nest Labs, heeft zijn platform opengesteld voor externe ontwikkelaars. Dat betekent dat ook andere producenten hun toestellen met Nest kunnen laten communiceren. Zo heeft Jawbone, het bedrijfje dat wearables maakt, zijn slimme armband UP aan Nest gekoppeld. Binnenkort weet je verwarmingsketel op basis van je hartslag en ademhaling dat je aan het ontwaken bent – nog voor je zelf wakker bent.

Het klinkt als sciencefiction, maar eigenlijk is het nog maar het topje van de ijsberg.

Het slimme energienet

In de komende jaren verwachten we namelijk dat miljarden sensoren en toestellen aangesloten worden op het internet, die samen het internet of things (IoT) gaan uitmaken. Jawbone armbandjes, maar evengoed je verwarmingsketel, je autobatterij, je huishoudtoestellen. Ook de infrastructuur komt online dankzij slimme sensoren: zonnepanelen op fabriekshallen, straatverlichting op de snelwegen, tot de windmolens in offshore parken toe.

Al die technologie gaat met het internet praten, en genereert op die manier een stortvloed aan data. Door op die data algoritmes los te laten, kunnen we computers laten berekenen op welke manier een individu, een gebouw maar ook een heel elektriciteitsnet het zuinigst kan omspringen met energie.

Dat idee noemen we het slimme energienet (“smart grid”), dat de naam “slim” pas echt verdient als het al die data in real time kan verwerken om plotse pieken en schokken op te vangen.

Dat klinkt logisch, maar dat is het vandaag nog altijd niet. Afgelopen zomer bleek nog eens hoe afhankelijk ons energienet is van weersvoorspellingen die we een dag voordien maken (http://www.frankbrichau.be/energiebevoorrading-het-is-hoog-tijd-voor-een-generatie-overschrijdend-energiepact/ ). Hoe meer onze energiebevoorrading afhankelijk wordt van hernieuwbare energie die de consument zelf op kleine schaal produceert, hoe meer nood we krijgen aan systemen die het hele ballet van vraag en aanbod kunnen bijsturen en organiseren.

Rijdende koetsen

Hoe dat smart grid in de praktijk zal werken, en hoeveel wij daar als consument van zullen merken, moet de toekomst uitwijzen. De stappen die we vandaag zetten, zijn nog zeer aftastend – we beseffen de mogelijkheden en beperkingen van deze nieuwe technologie nog niet afdoende. De privacywetgeving is ook nog niet aangepast aan het nieuwe tijdperk waarin we met z’n allen real time data de wereld insturen.

Vergelijk het met de auto in 1910: die zag er toen uit als een rijdende koets, en de wegcode was helemaal niet voorzien op de revolutie in personen- en vrachtvervoer die zich zou aandienen.

Het worden boeiende en spannende decennia in het energielandschap. Eén ding is wel al zonneklaar: de winnaars van het nieuwe systeem zullen de bedrijven zijn die erin slagen om met die data toepassingen en diensten te bedenken waar de consument beter van wordt.

Frank Brichau
Frank Brichau is elektrotechnisch burgerlijk ingenieur en doctor in de toegepaste ingenieurswetenschappen. Hij startte zijn carrière in 1993 bij Shell Belgium, maar in mei 2011 maakte hij de overstap naar essent.be, waar hij CEO werd. Sinds 1 januari 2017 is Frank Chief Commercial Officer (CCO) Essent voor België en Nederland en Country Chair innogy voor België.