Waarom nog investeren in die oude fiets?

oudefiets foto_RS

Vrijdag liet de ministerraad weten dat de kerncentrales Doel 1 en Doel 2 tien jaar langer mogen openblijven, weliswaar met een duidelijke deadline voor het bereiken van een akkoord met Electrabel over de manier om de benodigde 600 miljoen investeringen te compenseren.

De onderhandelingen met Electrabel zijn lopende, en het valt nog te bezien wat het uiteindelijke resultaat zal zijn. De hamvraag is: durft de regering te investeren in een duurzame mix van moderne energiebronnen die ervoor zorgen dat ons land 24/24 energie heeft en dat we niet eenzijdig afhankelijk blijven van nucleaire energie?

Laat me hier toch nog even de puntjes op de i zetten. In ons land en in onze buurlanden staan op dit ogenblik verschillende gasgestookte elektriciteitscentrales klaar om energie te leveren. Hun capaciteit optimaal inzetten vraagt lagere investeringskosten, is veiliger en flexibeler.

Gascentrales zijn noodzakelijk op een energienet dat steeds meer duurzame maar onstabiele wind- en zonne-energie produceert. Voorlopig kunnen we immers nog geen elektriciteit opslaan voor wanneer de wind of zon even niet thuis geven.

Betaalbare batterijtechnologie die op grote schaal kan worden ingezet kan een oplossing zijn voor het opslaan van groen geproduceerde energie. Maar daar zijn we nog lang niet.

Intussen moet er wel een brandstof beschikbaar zijn om zeer snel ‘bij te tanken’ wanneer dat nodig is, of af te schakelen als er veel hernieuwbare productie is. De aardgascentrales slagen erin die rol te spelen omdat ze veel soepeler dan kerncentrales een tandje kunnen bijsteken of omgekeerd: een versnelling lager kunnen schakelen.

Dus waarom die oude fiets nog oplappen als een nieuw koersmachien in je garage staat te wachten?

Frank Brichau
Frank Brichau is elektrotechnisch burgerlijk ingenieur en doctor in de toegepaste ingenieurswetenschappen. Hij startte zijn carrière in 1993 bij Shell Belgium, maar in mei 2011 maakte hij de overstap naar essent.be, waar hij CEO werd. Sinds 1 januari 2017 is Frank Chief Commercial Officer (CCO) Essent voor België en Nederland en Country Chair innogy voor België.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *